R.I.P. - 200 jaar begrafeniscultuur in Vlaanderen

23.04.201514.06.2015

Inlichtingen

Open van 10 tot 17 uur
(toegang tot 16u30)
Gesloten maandag

Toegang
Gratis

Folder

Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster
Vrouwebroersstraat 6 – 9000 Gent
tel. +32 (0)9 269 29 10
caermersklooster@oost-vlaanderen.be 
www.caermersklooster.be 

Geleide bezoeken reserveren

vzw Gandante
www.gandante.be
+32 (0)9 375 31 61

De Gentse Gidsen 
www.gentsegidsen.be
+32 (0)9 233 07 72

De dodenwake, het thuis sterven, het kisten door de dorpstimmerman, … het lijkt wel alsof de Vlaamse traditionele begrafeniscultuur in de loop van de 20ste eeuw zelf een stille dood is gestorven. De tentoonstelling ‘R.I.P. 200 jaar Begrafeniscultuur in Vlaanderen’ wil deze oude gebruiken en herinneringen vastleggen voor de toekomst, en illustreert hoe en waarom ze de voorbije decennia zo ingrijpend veranderd zijn.

In het kader van het Museum voor Vlaamse Sociale Strijd van de Provincie Oost-Vlaanderen wil het Liberaal Archief u in het Caermersklooster laten kennismaken met de oude en nieuwe rituelen rond sterven, begraven en herdenken.
Laat u meevoeren langs de traditionele gebruiken in de omgang met de dood, en beleef hoe deze tradities in de loop van de 19e en 20e eeuw in vraag werden gesteld en doorbroken. Hoe er ook nieuwe rituelen hun ingang vonden vanuit vrijzinnige en andere milieus. En hoe de katholieke begrafeniscultuur zichzelf bleef heruitvinden om haar relevantie niet te verliezen.

Universele thema’s als het afscheid en de dood blijven in de 21e eeuw de mens beroeren, zowel in de kunst als in de actualiteit. De tentoonstelling biedt een verruimende kijk op het materieel en immaterieel erfgoed, oude en moderne kunst, verhalen en herinneringen, verzameld doorheen het hele land, met een focus op de Oost-Vlaamse geschiedenis.
Met hedendaags werk van Jeroen Boussier, Alexandra Leyre Mein en Renato Nicolodi.

Research: Sharon Schepens
Samenstelling: Sharon Schepens en Jeroen Boussier

Naar aanleiding van deze tentoonstelling verschijnt bij Academia Press het boek " R.I.P. - Aspecten van 200 jaar begrafenisculuur in Vlaanderen" te koop aan de balie in het Caermersklooster voor 15 EUR.