Houten gevelbekleding: Een tijdloze en duurzame keuze

Als het gaat om gevelbekleding, zijn er talloze opties beschikbaar. Maar als u op zoek bent naar een tijdloze, duurzame en stijlvolle oplossing, dan is houten gevelbekleding een uitstekende keuze. In dit artikel zullen we alles bespreken wat u moet weten over houten gevelbekleding en waarom het een populaire optie is voor zowel residentiële als commerciële gebouwen.

De voordelen van houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding biedt talloze voordelen ten opzichte van andere soorten gevelbekleding. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Natuurlijke uitstraling: Houten gevelbekleding heeft een natuurlijke, warme uitstraling die niet kan worden geëvenaard door synthetische materialen. Hout is een natuurlijk materiaal en brengt daardoor een gevoel van authenticiteit en duurzaamheid met zich mee.
 • Duurzaamheid: Houten gevelbekleding gaat lang mee en is bestand tegen de elementen. Mits goed onderhouden kan houten gevelbekleding tientallen jaren meegaan. Hout is ook een hernieuwbare grondstof, wat betekent dat het een duurzame keuze is voor het milieu.
 • Veelzijdigheid: Houten gevelbekleding is verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, kleuren en texturen. Dit betekent dat u een gevelbekleding kunt kiezen die past bij de stijl van uw woning of gebouw.
 • Isolatie: Hout is een uitstekende isolator en kan helpen om de energierekening te verlagen. Houten gevelbekleding kan helpen om warmte binnen te houden tijdens de wintermaanden en kan helpen om de woning koel te houden in de zomer.
 • Makkelijk te bewerken: Hout is een flexibel materiaal en kan eenvoudig worden bewerkt en gesneden om te voldoen aan uw specifieke behoeften. Dit maakt het een eenvoudige optie voor complexe bouwprojecten.
 • Een waardevolle investering: Houten gevelbekleding kan de waarde van uw woning verhogen. Het is een investering die zichzelf kan terugverdienen wanneer u besluit uw woning te verkopen.

Houtsoorten voor gevelbekleding

Er zijn talloze houtsoorten beschikbaar voor gevelbekleding, maar niet alle houtsoorten zijn gelijk geschikt voor dit doeleinde. Hier zijn enkele van de meest populaire houtsoorten voor gevelbekleding:

 • Western Red Cedar: Dit is een zeer populaire houtsoort voor gevelbekleding vanwege de natuurlijke afweer tegen rot en insecten. Het heeft ook een mooie, roodbruine kleur.
 • Thermowood: Thermowood is hout dat is behandeld met stoom en hoge temperaturen om het duurzamer te maken en beter bestand tegen de elementen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor gevelbekleding.
 • Accoya: Dit is een opkomende houtsoort die sterk, duurzaam en gemakkelijk te bewerken is. Het is ook een milieuvriendelijke keuze, omdat het afkomstig is van duurzaam beheerde bossen.
 • Siberische Lariks: Dit is een houtsoort die bekend staat om zijn duurzaamheid en sterkte. Het heeft een mooie, goudbruine kleur en is bestand tegen rot en insecten.
 • Eikenhout: Dit is een houtsoort die bekend staat om zijn sterkte en duurzaamheid. Het heeft een mooie, donkerbruine kleur en kan tientallen jaren meegaan als het goed wordt onderhouden.

Het is belangrijk om te kiezen voor een houtsoort die past bij uw specifieke behoeften en budget. Het is ook belangrijk om te werken met een ervaren aannemer of bouwbedrijf die ervaring heeft met het installeren van houten gevelbekleding.

Houten gevelbekleding installeren

Het installeren van houten gevelbekleding is een complex proces dat het best kan worden uitgevoerd door een ervaren professional. Hier zijn enkele stappen die betrokken zijn bij het installeren van houten gevelbekleding:

 • Voorbereiding: De ondergrond waarop de gevelbekleding wordt geïnstalleerd moet schoon en droog zijn. De aannemer zal de bestaande gevelbekleding verwijderen en eventuele reparaties uitvoeren aan het gebouw.
 • Aanbrengen van de isolatie: Het is belangrijk om isolatie aan te brengen voordat de gevelbekleding wordt geïnstalleerd. Dit kan helpen om de energierekening te verlagen en het comfort van uw woning te verbeteren.
 • Installeren van de houten gevelbekleding: De aannemer zal de houten planken aan de buitenkant van uw woning bevestigen met spijkers of schroeven. Het is belangrijk om de planken op de juiste manier te plaatsen om ervoor te zorgen dat de gevelbekleding goed wordt geïnstalleerd.
 • Afwerking: De aannemer zal de gevelbekleding afwerken met afwerkingsdetails zoals hoeklijsten en afdeklijsten. Dit zorgt voor een strakke en professionele afwerking van uw gevelbekleding.

Houten gevelbekleding onderhouden

Om ervoor te zorgen dat uw houten gevelbekleding er goed blijft uitzien en lang meegaat, is het belangrijk om het goed te onderhouden. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van uw houten gevelbekleding:

 • Reinigen: Reinig uw houten gevelbekleding minstens één keer per jaar om vuil en vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel.
 • Schilderen of beitsen: Het is belangrijk om uw houten gevelbekleding regelmatig te schilderen of te beitsen om het te beschermen tegen de elementen. Dit kan ook helpen om de kleur en uitstraling van uw gevelbekleding te behouden.
 • Controleer op schade: Controleer uw houten gevelbekleding regelmatig op schade, zoals rot of insectenbeten. Als u schade opmerkt, is het belangrijk om dit snel te laten repareren om verdere schade te voorkomen.
 • Vermijd vocht: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw houten gevelbekleding niet te veel vocht absorbeert. Vermijd daarom plaatsing in vochtige gebieden en zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is rond uw gevelbekleding.

Houten gevelbekleding: Een duurzame en stijlvolle keuze

Als u op zoek bent naar een duurzame, stijlvolle en tijdloze oplossing voor uw gevelbekleding, dan is houten gevelbekleding zeker het overwegen waard. Houten gevelbekleding biedt talloze voordelen ten opzichte van andere soorten gevelbekleding, waaronder een natuurlijke uitstraling, duurzaamheid en isolatie. Er zijn talloze houtsoorten beschikbaar voor gevelbekleding, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Het is belangrijk om te kiezen voor een houtsoort die past bij uw specifieke behoeften en budget.

Als u besluit om houten gevelbekleding te installeren, is het belangrijk om te werken met een ervaren professional die ervaring heeft met het installeren van houten gevelbekleding. Het installatieproces is complex en vereist de juiste kennis en vaardigheden om ervoor te zorgen dat uw gevelbekleding op de juiste manier wordt geïnstalleerd.

Ten slotte is het belangrijk om uw houten gevelbekleding goed te onderhouden om ervoor te zorgen dat het er goed blijft uitzien en lang meegaat. Regelmatig reinigen, schilderen of beitsen en controleren op schade kan helpen om uw houten gevelbekleding in topconditie te houden.

Kortom, houten gevelbekleding is een duurzame, stijlvolle en tijdloze keuze voor uw gevelbekleding. Als u op zoek bent naar een oplossing die uw huis of gebouw een natuurlijke uitstraling geeft en jarenlang meegaat, dan is houten gevelbekleding zeker het overwegen waard.

Bron: gevelreinigingen.be – Houten gevelbekleding: Soorten & prijzen