Vocht in kelders: oorzaken en oplossingen

oorzaken en oplossingen

Een probleem dat uw gezondheid en huis kan beschadigen

Vochtproblemen in bestaande kelders komen veel voor, maar worden vaak niet begrepen of niet goed behandeld. In een kelder die zelden wordt gebruikt en gescheiden is van de leefruimtes erboven, is dit misschien geen groot probleem. De meeste kelders in Minnesota zijn echter via leidingen of andere openingen verbonden met de rest van het huis. Bovendien worden kelders steeds vaker gebruikt als afgewerkte woon- en slaapkamerruimtes. In deze gevallen zijn vochtproblemen niet alleen vervelend en ongemakkelijk, maar kunnen ook leiden tot aanzienlijke gezondheidsproblemen. Schimmels en meeldauw kunnen groeien in vochtige tapijten en onder wandbekleding. Het afwerken van een kelder zonder eerst de vochtproblemen aan te pakken, kan de gezondheidstoestand verergeren en ook tot aanzienlijke schade leiden. Kelderwaterproblemen zijn oplosbaar, maar er zijn kosten aan verbonden om het goed te doen.

Het probleem begrijpen

Om vochtproblemen in de kelder te corrigeren, is het noodzakelijk om te begrijpen waar het water vandaan komt en met welke mechanismen het in de kelder kan komen. Er zijn slechts drie bronnen van vocht.

 


Vloeibaar water uit regen of grondwater.

Vochtbronnen binnenshuis zoals luchtbevochtigers, ongeventileerde wasdrogers, badkamers en koken, evenals het vocht in beton na de bouw.
Vochtige buitenlucht die de kelder binnenkomt en op koelere oppervlakken condenseert.
Vocht wordt overgebracht van de buitenkant van het gebouw naar het interieur van de kelder door vier mechanismen:

Vloeibare waterstroom.

Capillaire zuigkracht.
Dampdiffusie.
Luchtbeweging.
Soms zijn problemen terug te voeren op een slechte constructie met barstende, bezinkende fundamenten. In veel gevallen kunnen huizen en kelders echter structureel gezond zijn, maar zijn ze vaak niet goed gebouwd om waterafvoer aan te kunnen. Het niet gebruikelijk maken van het grondoppervlak weg van de fundering of het ontbreken van een goed goot- en regenpijpsysteem is gebruikelijk. Ontbrekende of niet-functionerende ondergrondse afwateringssystemen worden ook relatief vaak gevonden. Deze problemen kunnen allemaal worden aangepakt en gecorrigeerd als een systematische aanpak wordt gebruikt.

Deze pagina beschrijft kort vochtbronnen, mechanismen voor vochtbeweging en typische vochtproblemen in de kelder. Vervolgens wordt een stapsgewijs proces voor het aanpakken van elk probleem gepresenteerd, samen met verschillende gedetailleerde benaderingen om het probleem op te lossen.

Symptomen

Water druppelt uit muren.
Staand water op de vloer.
Verzadigde basis van betonnen blokwanden; een ring van vocht.
Vochtige, vochtige lucht.
Condens op koude muren en vloer in de zomer.
Geur, schimmel en meeldauw.
Verslechtering van tapijt of hout.
Rot en verval van houten kopstukken, balken, dorpelplaten en kolommen.
Kleuring en blaarvorming van wandbekleding.
Efflorescentie, afbrokkeling van beton of metselwerk.

Kelder vochtbronnen

Regen en grondwater
In een regen van 1 inch valt 1,250 gallons water op het dak van een huis van 2.000 vierkante voet. Zonder goede sortering, goten en regenpijpen stroomt een deel van dit water in de kelder. De waterspiegel onder klasse kan ook stijgen als gevolg van overstromingen of seizoensgebonden terreinomstandigheden. Dit is de reden waarom afvoertegelsystemen worden aanbevolen rond keldermuren, zelfs in zandige of grindgronden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *